Hulp en Advies
- Home
- Hulp en Advies
- Borstvoeding
- D-TSR: dysforische toeschietreflex
D-TSR: dysforische toeschietreflex

De kraamweek, jij heb je er zo op verheugd maar ineens heb jij het niet meer onder controle. Je wordt overspoelt door negatieve emoties, je voelt je verdrietig en verloren, je wilt de hele tijd huilen. Terwijl jij op een roze wolk zou moeten zitten, heb je alleen maar heftige gedachten. Waarom en hoe kan zoiets gebeuren?
Wij noemen het D-tsr oftewel dysforische toeschietreflex, een destabiliserende fenomeen met grote gevolgen.
Ten opzichte van depressie die langdurig aanwezig kan zijn, is D-tsr is van korte duur en vooral voelbaar tijdens voedingsmomenten. Kort maar intens. Het is vaak een rede om vroegtijdig te stoppen met borstvoeding omdat de gevoelens overheersend zijn en de vrouw zich heel slecht gaat voelen. De belevenis is per persoon anders; soms neemt het in de loop van de dagen/weken af maar soms blijft het gedurende de hele lactatieperiode aanwezig.
Sommige vrouwen voelen zich heel schuldig en durven hun gevoelens niet te uiten, bang voor de reacties van buitenaf.
-
Wat gebeurt bij d-tsr?
Als de productie op gang komt, slaan de hormonen op hol; de afgifte van dopamine* daalt terwijl de afgifte van prolactine* en oxytocine* toeneemt. De prolactine zorgt voor de melkaanmaak en de oxytocine zorgt voor de toeschietreflex. In geval van d-tsr blijkt de dopamine op een abnormale manier te dalen waardoor de gevoelens in de waar gebracht worden.
Een fysiologische reactie die een psychologische veroorzaakt.
-
Wat kan het fenomeen verergeren?
Alles wat een vrouw kwetsbaar kan maken: stress, slaaptekort, teveel cafeïne, nicotine, gebrek aan lichamelijke beweging, ruzies, irritaties, gebrek aan zelfvertrouwen…
-
Wat kunnen we er aan doen?
Één woord: voor jezelf zorgen
– Het is goed om je gevoelens te uiten en bespreekbaar te maken. Dat kan bij een vriendin of een familielid en anders bij een psycholoog of een lactatiekundige. Het is vooral belangrijk om te vertellen wat je voelt en wat je beleeft zodat jij het kan begrijpen en vervolgens los kan laten. Praten helpt om uit je isolement te komen en om de angsten weg te slaan.
– Wees bewust van wat je eet! Sommige ingrediënten hebben een positief effect op de hormoonhuishouding; Omega 3 bijvoorbeeld die voornamelijk in visjes zoals sardientjes, makreel, haring, aanwezig is en in plantaardige oliën zoals koolzaad, sesam, noten of hennep.
– Een kuurtje magnesium, vitaminen B6 en D maar ook wandelen, zonnen, buiten zijn kunnen je helpen om de vermoeidheid de baas te zijn.
– Massages en ontspanningsoefeningen zijn heerlijk om je lichaam tot rust te brengen.
– Yoga, meditatie of sofrologie zijn bedoeld om je bewust te maken van bijzondere momenten en kunnen je helpen om van de voedingen of van de verzorging van je baby te genieten.
Wees bewust van het feit dat jij niet de enige bent die zoiets meemaakt en dat er oplossingen zijn om de fenomeen te verzachten. Zorg dus goed voor jezelf en zoek hulp zodat jij weer positief in het leven zal staan en van de borstvoeding zal kunnen genieten.
Als dit herkenbaar voor je is , aarzel niet om je ervaring met ons te delen zodat andere moeders er profijt van zullen hebben.
PS:
*dopamine: stof die door het lichaam wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat de hersenen prikkels uit de omgeving waarnemen. Dopamine verhindert de afgifte van prolactine
*prolactine: een hormoon met verschillende functies die verantwoordelijk is voor de melkaanmaak en een rol speelt in de groei, immuniteit en gedrag
*oxytocine: hormoon van de Liefde, hechting, welzijn, aandacht, zeer belangrijk tijdens de bevalling en de lactatieperiode